Allemaal de boom in

Een donderdagochtend in 1988, de stoelen stonden in een U voor het debatuurtje (waar ik trouwens een hekel aan had) en de discussie liep hoog op. Er werd vurig gepleit voor kernenergie maar de tegenstanders hadden meer en betere argumenten. In een poging het debat terug naar zich toe te trekken vroeg een voorstander: “Moeten we dan allemaal terug de bossen in? Moeten we dan weer in bomen gaan leven?”

De rest van die dag heb ik me afgevraagd of dat inderdaad niet de enige juiste conclusie was.

Maar denken leidt zelden tot antwoorden en als het antwoord al komt, is het haast nooit het juiste en als het al juist is voor ons, is het dan ook juist en goed voor iedereen?

30 jaar later kijk ik op mijn wekker. 4h23 en het is weer debatuurtje, in mijn hoofd. Ik heb er nog steeds een hekel aan. Het thema: ons denkvermogen. De tegenstander – ook al is hij een product van dat denkvermogen –  roept het luidst. Denken heeft de wereld nog nooit fundamenteel beter gemaakt, op geen enkele manier. Alles wat ooit een goed idee leek, is schadelijk gebleken en alles wat ooit briljant leek, ronduit verwoestend. Het denkvermogen is dus geen succesverhaal, niet voor het collectieve en al evenmin voor het individu. Weg ermee! Het doet ons piekeren, hunkeren, verlangen, veroordelen, verwoesten… onszelf en de wereld.

De voorstander is het er niet mee eens. Denken is wat ons onderscheid van de dieren. En wat dan met alles wat het leven kleur en zin geeft? Geen denken, geen kunst. Geen denken, geen filosofie. Geen denken, geen poëzie, geen literatuur. Geen denken, geen muziek. Geen denken, geen…

De tegenstander slikt… Geen woorden meer!? Is de pijn van het mens zijn de prijs die we moeten betalen om schoonheid te kunnen ervaren? Of … hebben we die vormen van schoonheid bedacht als pleister op de denk- wonde? Een pleister die we niet nodig zouden hebben zonder dat denkvermogen en die we dus niet zouden missen? Niet eens zouden kunnen missen. Geen denken, geen gemis.

De voorstander voelt dat hij het debat aan het verliezen is. In een wanhoopspoging roept hij: “Moeten we dan allemaal terug de bossen in?”

30 jaar later ben ik er eindelijk zeker van. Ja! De hele mensheid de boom in!

2 gedachten over “Allemaal de boom in”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s