Beter is nog niet goed

Goed, beter, best. Deze trappen van vergelijking hebben we ooit klassikaal opgedreund. Ze doen vermoeden dat beter superieur is aan goed. Maar dat is het niet. Soms is enkel goed goed en is beter en best nog steeds beschamend en mensonwaardig. Alles hangt af van het vertrekpunt.

Een betere wereld is niet perse een goede wereld. Betere werkomstandigheden zijn niet noodzakelijk goed. En wat dacht je van de beste manier om dieren te slachten? Niet goed he.

Sommige reizen hebben meer impact op je dan andere. Een weekje aan een Spaans costa kan aangenaam en ontspannend zijn, maar je gaat er nadien niet van wakker liggen tenzij je er een zwangerschap, een geslachtsziekte, een langeafstands-relatie of alle voorgaande samen aan overhoudt. Een reis naar India daarentegen kan de gemoedsrust ernstige schade toebrengen.

Bij elke stap die ik ginder zette, werd ik met de neus op de feiten gedrukt: We zijn met z’n allen gebuisd voor de kleuterklas! Wat leerden we daar? Eerlijk delen, niet liegen, niet pesten, niemand pijn doen, iedereen laten meespelen, je rommel zelf opruimen en beleefd zijn. Wel… geen kus van de juf, geen bank vooruit. Iedereen 0/10.

En als ik dan thuis kwam en de kranten las werd ik er niet bepaald vrolijker van. Dierenleed, oorlog, armoede, stranden en zeeën vol plastic,… de lijst leek eindeloos. Je zou er haast moedeloos en apathisch door worden en je tevreden stellen met aan huis geleverde maaltijdboxen, een abonnement op Netflix en een doorlopende opdracht aan Artsen zonder Grenzen, Animal Rights en Vluchtelingenwerk Vlaanderen om het bevoorrechte-Europeaan-schuldgevoel af te kopen.

Maar ik wou iets doen, iets echts, iets tastbaars. Ik had alleen geen idee welk probleem ik zou kunnen aanpakken in mijn eentje en nog minder op welke manier.

Had, je leest het goed, verleden tijd, onvoltooid weliswaar, maar daar komt spoedig verandering in. Wat deze wereld nodig heeft om ‘goed’ te worden is een nieuwe superheld. Eentje met humor en zelfspot. Eentje die zijn donkere kant kent en wil overwinnen (maar soms ook niet). Eentje zoals Deadpool! Maar dan in het turquoise.

Nog even geduld. “E-P” is coming to the rescue!

Een gedachte over “Beter is nog niet goed”

 1. Dag Inge,

  Jou schrijven is inspirerend en straalt de “Fundamentele Goedheid”. Ik ben ook van mening dat een betere wereld is niet perse een goede wereld.
  Wel heb ik het hier over ALLE materialisme “goed, beter, best”, behalve het fenomeen vlees eten “slachten van dieren”. Ik begrijp goed je punt, maar ik ben het er niet mee eens.
  Inge, blijf schrijven, je hebt talent!
  Groetjes, xx

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s