Friet met mayonaise

H wil zijn woorden van de eerste dagen graag terugnemen. Of beter, bijsturen. Indisch eten is inderdaad lekker, maar… je vindt hier zo weinig restaurants waar ze het lekker kunnen klaarmaken. Dat hebben we slechts twee keer meegemaakt en dat was toevallig in het begin van de reis. Het gevolg… hij zit al een paar uur te zingen: “friet met mayonaise, friet met mayonaise, ik wil, ik wil friet met mayonaise”. Het werd een Indische curry. Ik denk dat we volgende zondag voor we naar Frankrijk rijden eerst even langs een frituur zullen passeren.

Wat wel gezegd moet worden, het is hier in India ontzettend makkelijk om veganistisch te eten. Welk restaurant je ook binnenstapt, er zijn meer vegetarische en veganistische schotels dan schotels met vlees.

Genoeg over eten, anders krijg ik weer honger…

        

Vanochtend stonden we het meer te bewonderen bij Gangaur Ghat toen we aangesproken werden door een jongeman die beweerde kunstenaar te zijn. Beide elementen verwonderden ons niet, je wordt hier immers voortdurend aangesproken en Udaipur staat bekend om zijn miniatuur-schilderijtjes dus elke straat telt tientallen galerijen (lees winkeltjes) en kunstscholen.

“Where do you come from?”

“Belgium.”

Wat volgde was wèl verrassend. De jongen begon Nederlands te spreken met een grappig accent. Hij zei dat hij komende maand naar Amsterdam zou gaan voor een kunsttentoonstelling en nodigde ons uit om zijn werken te komen bekijken.

“Kijken, kijken, niet kopen,” voegde hij er aan toe.

Zijn werken waren prachtig en helemaal niet duur. We lieten ons verleiden er eentje te kopen.

Op weg naar de Jagdish tempel sprak een oudere man ons aan. Dezelfde vraag werd gesteld en we antwoordden wederom dat we uit België komen. Wat een toeval! Deze man had komende maand een tentoonstelling in Gent. Ook hij wou ons met plezier zijn atelier tonen. Er volgde een boeiende uitleg over zijn techniek om zelf verf te maken en om eekhoorns te vangen zodat ze enkele plukjes haar uit de staart konden knippen om een verfborstel te maken (zonder het dier te doden). Het zou nog interessanter geweest zijn als we die uitleg niet 5 minuten eerder in haast dezelfde woorden hadden gekregen.

Eenmaal buiten vroegen we ons af wat ze zouden zeggen als we uit Frankrijk komen. Dat ze een tentoonstelling hebben in Parijs? Of als we uit Duitsland komen? Misschien eentje in Berlijn? We kregen nog niet de kans het uit te testen.

      

Maar bij de ingang van The City Palace kwam er wel een gids naar ons toe. Het werd Duitsland. En jawel hoor, de man antwoordde in het Duits. Hij zei dat we geluk hadden, dat hij de enige gids in heel Udaipur was die Duits sprak. Het paleis was trouwens prachtig!

Wat later op straat was er een man die ons de weg wou wijzen naar een restaurant. En nu was ik voor de verandering een Française. Had ik weer even geluk, hij had 2 jaar in Nice gewoond en sprak een aardig mondje Frans. Ofwel zijn alle inwoners van Udaipur polyglot, ofwel zouden we vandaag beter een lotto-formulier invullen. Zoveel geluk… daar moet je gebruik van maken.

Wat deden we nog vandaag? Een tempel bezoeken.

Het was misschien niet de mooiste die we deze reis zagen, maar wel de meest bezielde. Er werd met veel vuur gezongen en gedrumd. Als het er in de kerken in Europa zo aan toe zou gaan zouden er misschien veel meer bezoekers zijn.

Het enige nadeel, de vloer rond de tempel was zo warm dat je je voeten haast verbrandde.

En verder…

H is opnieuw bij een kapper binnengestapt. Het Pushkar-kapsel was geen groot succes. Een geblinddoekte kleuter had het waarschijnlijk even goed geknipt met zo’n plakkerig minischaartje. Er zat dus niets anders op dan er de tondeuse in te zetten.

 The new and improved H!

29 april 2018

Een gedachte over “Friet met mayonaise”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s