De handen uit de mouwen

Talent… bestaat het of bestaat het niet? Kan je iets goed omdat je het leuk vindt en er als gevolg daarvan heel veel tijd instopt? Of stop je er veel tijd in omdat je er goed in bent?

In mijn familie konden de mannen goed tekenen. Allemaal leken ze er een uitzonderlijke aanleg voor te hebben. Ik probeerde een beer te tekenen en eindigde met twee misvormde cirkels en poten die eerder op wattenstaafjes leken dan op de extremiteiten van een woeste viervoeter. Ik miste dus blijkbaar het noodzakelijke Y-chromosoom om die beer deftig op papier te krijgen en bergde de tekendroom samen met de potloden op. Het was toch niet voor mij weggelegd.

Misschien loopt alles anders als het woord talent niet zou bestaan en men enkel zou spreken over hard werken. Die schilder is zo goed omdat hij constant aan het werken is. Die muzikante speelt zo mooi omdat ze er jarenlang voor geoefend heeft. Die atleet rent zo hard omdat hij elk vrij moment aan het trainen is.

Op die manier wordt alles immers haalbaar en beperken we onszelf niet.

Tegen Y1 en Y2 heb ik al zo vaak gezegd dat ze alles kunnen worden wat ze maar willen, zo lang ze bereid zijn er voor te werken. Jammer genoeg geloven ze het niet meer. Ze hebben de wereld horen praten over talent en menen over sommige talenten niet te beschikken.

Eind februari was een hand op papier geen hand, en nu… nu lijkt het er toch al een beetje op. En dat heeft niets met talent te maken, maar met elke dag tekenen. En dat zien de meisjes ook. Misschien kan ik hen op deze manier inspireren om het concept talent van zich af te schudden en alsnog gewoon te doen wat ze graag doen, talent of geen talent.

 

 

     

14 april 2018

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s