Irgendwie, irgendwo, irgendwann

Wachten op inspiratie, op een betere computer, op de nieuwe versie van scrivener, op een idyllische schrijfplek, op een zee van tijd,… op Godot.

Wachten tot je de personages echt door en door kent, tot ze beginnen spreken, tot er zich een meesterlijk plot aandient,… tot je een ons weegt.

Het blijft een vreemd fenomeen. Elk excuus lijkt goed te zijn om niet te hoeven schrijven; maar als je me zou vragen wat ik het liefst doe, antwoord ik vast schrijven.

Even de proef op de som nemen…

-Inge, wat doe je het liefst?

-Schrijven! Zonder twijfel.

-Zeker?

-Zeker!

Zie je wel. En toch vinden de boeken hun weg niet van hoofd naar papier.

Met tekenen is het anders. Ik zou kunnen wachten op inspiratie, op het juiste materiaal, op de juiste ruimte, op de perfecte lichtinval, of op het meest memorabele stilleven. Maar dat doe ik niet. Ik teken in de woonkamer, in de wachtkamer van de dokter, bij de kapper of in het shoppingcenter. Televisie op de achtergrond? Geen probleem, dan probeer ik toch gewoon de presentator te tekenen. Of de afstandsbediening. Maar 5 minuten tijd? Ook geen probleem, dan gaat daarna het boek toe. Niet af is geen ramp. Om het even hoe, om het even waar, om het even wanneer…

Het verschil? Er staat bij tekenen niets op het spel. Ik kan het niet, dus kan ik ook niet falen. Elke lijn die min of meer in de juiste richting loopt is een succes, elke tekening die in de verte een beetje op het model lijkt is een meesterwerk. De faaldrempel is quasi onbestaand en succes wordt instant bereikt. Geen wonder dat ik het zo leuk vind.

En bij schrijven? Aan welke criteria moet het voldoen opdat ik het gevoel heb dat het echt goed is? Hmmm, een bestseller, liefst verfilmd… En wanneer heb ik het gevoel dat het niet goed is? Als het niet meteen in één lange woordenstroom uit mijn handen rolt.

Kort samengevat, de slaagdrempel is quasi onbestaand en falen gebeurt instant. Geen wonder dat elk excuus goed is om het niet te doen. Ik denk dat ik nog wat ga tekenen…

       

13 april 2018

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s