Niet kniezen, gewoon kiezen

Leren tekenen is leren kijken. Dat is de blijkbaar de belangrijkste tip die men aan een beginnend tekenaar te pas en te onpas meent te moeten geven. Er zit vast een grond van waarheid in, ik ga niet ontkennen dat ik afgelopen maand op een andere manier naar de wereld gekeken heb. Maar wat ik ook gemerkt heb, is dat het evenzeer een kwestie van keuzes maken is. Bij elke tekening zijn er tal van opties. Potlood, balpen, inkt of verf? Kleur of grijstonen? En als je voor kleur kiest, ga je dan voor aquarel gouache, olieverf, stiften, potloden of pastels… Veel details of vage contouren?  En wat met de achtergrond… Keuzes maken is niet mijn sterkste kant. De schattige kat van de buren is dus al lang weer verdwenen voor mijn eerste lijn op papier staat! Je zou er als debutant het potlood haast bij neerleggen. Of uit frustratie je blad volkrassen. Maar als je dat krassen een beetje verstandig aanpakt, eindig je uiteindelijk toch nog met een tekening.

 

Ik begin te begrijpen waarom sommige tekenaars het jarenlang bij één medium houden vooraleer ze met een volgend beginnen te experimenteren. Misschien moet ik dat ook doen. Een uitstekend idee! Hmmm, maar welk zou ik kiezen? Potlood, balpen, inkt of verf? En ga ik dan voor kleur of grijstonen? En wat met…

   

 

   

8 april 2018

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s