30 dagen tekenen

Ik kan tekenen, ik kan niet tekenen,…

De 30 dagen zitten er op.

Is het mogelijk te leren tekenen in 30 dagen? Hmmm… Daar ben ik nog niet uit. Dan moeten we wellicht eerste overeenkomen wat ‘kunnen tekenen’ betekent. Moet je iets kunnen natekenen van een tekening of van een foto? Moet je iets of iemand kunnen tekenen die voor je staat? Of … heet het pas echt tekenen als je het zonder referentie kan, gewoon uit het hoofd en de losse pols? Moet je alle wetten over schaduw, anatomie en perspectief kennen en kunnen toepassen?

Dan is het antwoord nee. Nee, ik kan niet tekenen.

Maar… soms lijkt het of al die regels over wat juist is en wat niet, over wat wel kunst is en wat niet, niets te maken hebben met kunde en schoonheid maar met de kunst van het uitsluiten. Men creëert elitaire clubjes om zich superieur te kunnen voelen aan wie zich buiten die cirkel bevindt. Ik sta buiten, niet eens bij de rand. Maar dat geeft niet. Ik heb het niet zo voor clubjes.  Ik heb me altijd aangetrokken gevoeld tot het credo van Willem Kloos en ‘de tachtigers’;  kunst als aller-individueelste expressie van de aller-individueelste emotie’. Volgens mij zou tekenen net zo min als schrijven, schilderen, beeldhouwen of boetseren aan regels gebonden moeten te zijn. Tekenen hoort om het tekenen te gaan, niet om de tekening. Schrijven hoort om de expressie te gaan, niet om het gedicht, de tekst of het boek. Al tekenend vergeet je de naam van het object, je dringt door tot de essentie, je laat het resoneren met iets in jezelf en je trekt de lijn. En met elke lijn die op papier komt, heb je een stukje van jezelf ontdekt en naar buiten gebracht. Dat is waar het om gaat voor mij. Bij tekenen én bij schrijven.

Is het experiment geslaagd? Absoluut! 30 dagen smaakt naar meer. Mijn schetsboek zal me nog een poosje vergezellen. Want ik wil ze wèl leren, al die technieken, die regels en wetten. Zodat ik nadien de vrijheid heb om ze aan mijn laars te lappen.

 

 

27 maart 2018

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s