Potlood naar de haaien?

Met elke nieuwe hobby vergroot je je wereld. Je treedt toe tot een clan met andere gebruiken, andere voorwerpen en een heel nieuwe woordenschat.

Zo realiseerde ik me afgelopen week plots dat potloden op kunnen raken. Het zijn niet de onuitputtelijke grafietbronnen waar ik ze voor aanzag. In een ver verleden heb ik natuurlijk wel eens potloden weten slinken. Maar ik vrees dat ze nooit een natuurlijke dood stierven. Het had minder met een overmatig gebruik te maken dan met de fascinatie ze al slijpend te zien krimpen. En nog vaker omdat de potloden in kwestie al zo vaak op de grond gevallen waren dat de punt er voortdurend afbrak. Hoogst irritant! Je slijpt, haalt je versgeslepen punt tevoorschijn en ziet niets ander dan een lege krater. Vervolgens moet je het afgebroken stukje uit de slijper prutsen en opnieuw beginnen. De zin om te kleuren was meestal al lang verdwenen tegen dat er een bruikbare punt aanzat.

Hoe dan ook, de vaststelling dat potloden ook al tekenend opgebruikt kunnen worden zorgde voor een haast existentiële crisis. Kan je ergonomie boven milieu en economie plaatsen? Is het verantwoord om 1/3 van een potlood weg te gooien enkel en alleen omdat het niet meer zo goed in de hand ligt? En waarom wordt dat onderste deel überhaupt gevuld?

Nieuwsgierig als ik ben ging ik op zoek naar antwoorden en vond ze onder de vorm van… een potloodverlenger!

Briljant in zijn eenvoud en toch had ik er voor vanochtend nog nooit een gezien. Meer nog, ik had zelfs het woord nog nooit gehoord.

Maar er zijn nog opties voor wie zijn stompjes niet in de prullenbak wil gooien. Is je potlood uitgetekend? Dan stop je het toch gewoon in de grond.

  

Een beetje water, een beetje geduld… en een poosje later heb je een plantje. En dat kan je dan weer tekenen. Met een nieuw potlood, uiteraard.

20 maart 2018

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s