20 dagen tekenen

 

Tekenen is leerbaar, zoveel is ondertussen duidelijk. Niet dat ik ooit even goed zal worden als Raphaël, Dali of Vermeer, die pretentie heb ik niet (de ambitie ook niet trouwens) maar een stoel begint op een zitbare stoel te lijken en dat is meer dan ik twintig dagen geleden kon zeggen. De enige vereiste om het te leren is bereid zijn er tijd in te stoppen. En wat misschien nog belangrijker is, erkennen dat je vooroordelen hebt. Véél vooroordelen.

Als kind leren we etiketjes kleven op voorwerpen (en jammer genoeg ook op personen). Dit is een stoel, dat is een tafel en ginder staat een kast. Het etiket is geldig ongeacht vorm of kleur. Dat is natuurlijk handig om te communiceren, maar het probleem is dat we -zodra we een etiketje hebben leren plakken- stoppen met echt kijken. Kijken, we hebben er zo vaak de mond vol van.  Iemand op de vingers kijken, iemand scheef aankijken, iets met argusogen bekijken, in je kaart laten kijken, je ogen uitkijken, kijken hoe de hazen lopen, kijken alsof men het in Keulen hoort donderen, kijken alsof men water ziet branden, koffiedik kijken, met scheve ogen aankijken… zo kan ik nog een poosje doorgaan. En toch… toch doen we het zo weinig. 

Ik pleit eveneens schuldig.

Dus vanaf nu ga ik wat verder kijken dan mijn neus lang is. Ook naar tekenhulpmiddelen. Ik had behoorlijk snel een oordeel klaar over de 30-dagen methode van Kistler. Of juister, niet zozeer over zijn methode maar over de manier waarop hij te pas en te onpas reclame maakt voor zijn boeken. Maar ondanks de dingen waar ik me aan ergerde, kwam ik na enkele uurtjes tekenen toch altijd weer bij hem uit. Ik negeer dus de : “Nee he mama, toch niet wéér die stem!” en teken rustig verder. Waarom? Omdat het leuk is! Hij brengt het op een zodanige manier dat je er plezier aan beleeft èn resultaat ziet. De perfecte combinatie om gemotiveerd te blijven. Dus om het goed te maken… Weet je amper hoe je een potlood moet gebruiken maar wil je toch leren tekenen? Dan moet je dit zeker uitproberen:

 

     

 

 

 

  

17 maart 2018

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s