10 dagen tekenen

   

 

Vandaag teken ik al wat beter dan gisteren, maar minder goed dan morgen. Zoveel is me al duidelijk geworden na 1/3 van de vooropgestelde 30 dagen tekenen.

Het begon allemaal met de Ted-talk van Josh Kaufman. Hij beweert dat het 20 uur duurt om iets nieuws onder de knie te krijgen. Goedgelovig, maar toch enigszins sceptisch van aard wou ik de proef op de som nemen met een vaardigheid waar ik veel bewondering voor heb, maar waar ik absoluut niet over beschik. Nog niet…

Hoe begin je er aan? Wat heb je ervoor nodig? Boeken? Tekenmateriaal? Even aan Google vragen!

Leren tekenen, learn to draw, apprendre à dessiner,… om het even welke zoekterm geeft je een overvloed aan informatie. Er zijn online zoveel instructiefilmpjes te vinden dat je makkelijk enkele weken (maanden zelfs) zoet bent met kijken. Maar kijken alleen gaat me niet beter leren tekenen. In die valkuil ga ik niet trappen. Been there, done that! Ik neem me voor één reeks uit te kiezen en meteen aan de slag te gaan.

You can draw in 30 days’ van Mark Kistler, de perfecte titel voor mijn uitdaging! Op dag 2 zit ik al aan dag 5 en heel even heb ik het gevoel dat het inderdaad gaat lukken op 30 dagen.  Maar op dag 6 kom ik er achter dat de reeks vroegtijdig eindigt op dag 13. Om eerlijk te zijn was ik daar niet rouwig om. Teveel reclame voor zijn boeken, teveel nodeloze herhalingen, en vooral teveel gelach met zijn eigen grappen.

Dan maar op zoek naar andere tekeninstructies… Als leek is het moeilijk om een keuze te maken. Iedereen lijkt een uitgesproken mening te hebben over wat je als beginner precies moet doen maar jammer genoeg spreken die meningen elkaar vaak tegen. De ene zweert bij potlood, de andere bij balpen. Volgens de ene begin je best met basisoefeningen, anderen raden aan om meteen het echt leven te tekenen.

Ik zoek al tekenend mijn eigen weg in die wirwar van meningen en ik krijg meer en meer het gevoel dat het echt niet gaat lukken op 30 dagen. Er komt teveel bij kijken! Maar met een beetje geluk heb ik de microbe tegen het eind van die 30 dagen te pakken en gaat het avontuur daarna verder. Al kost het me 3 jaar in plaats van 30 dagen. Of 13 jaar. Te lang ?  Of ik nu teken of niet, aan het eind van die periode ga ik sowieso 13 jaar ouder zijn. Met of zonder tekentalent.

8 maart 2018

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s