Op zoek naar het kleine waarom

Er was een tijd dat ‘migraine’ slechts een woord was, een synoniem voor erge hoofdpijn. Ik meende de betekenis wel te kennen, maar het behoorde niet tot mijn actieve woordenschat. Daar is -jammer genoeg- verandering in gekomen. Het begon enkele jaren geleden op geniepige wijze. Hoofdpijn bij het ruiken van javel of ammoniak, hoofdpijn bij fel licht, hoofpijn bij veel drukte, hoofdpijn net voor de maandstonden… Vervelend, maar niet onoverkomelijk. Een half uurtje slapen en de pijn was meestal weer verdwenen.

Na verloop van tijd werden de symptomen erger en de aanleiding steeds minder duidelijk. En net dat laatste maakt het moeilijk. Ik wil weten waarom. Het kleine waarom in het hier en nu. Waarom déze aanval? Omgevingsfactoren? Stress? Voeding?

Soms denk ik dat ik het gevonden heb. Een maand aanvalvrij na het schrappen van suiker. Enkele weken aanvalvrij na het schrappen van gluten. Enkele dagen aanvalvrij na wat meer nachtrust. Een nieuwe matras, een nieuw kussen…Telkens kraai ik victorie, maar het resultaat is nooit blijvend. Helaas… pindakaas.

De afgelopen dagen had ik weer bezoek van deze ongenode gast. Elke prikkel is er dan één teveel. Het licht op een bewolkte dag te fel, het gelach van de kinderen te luid, zelfs een zachte knuffel te hard. Dan wil ik wegkruipen, uit mijn hoofd, uit mijn lichaam. Wegkruipen, ergens diep in de aarde waar alles donker, zacht en warm is. De volumeknop van de wereld dichtdraaien en wachten…

En dan, wanneer licht weer gewoon licht is en een lach weer een lach, dan ben ik moe. Te moe om te praten, te moe om te denken, te moe om te koken.

Dus maak ik sapjes en soepjes van groenten en fruit. Koud, rauw… En langzaam voel ik de energie terugkeren. Mmmm, rawfood misschien… zou dat een antwoord kunnen zijn? Er wordt voorlopig nog niet gekraaid. Daar heb ik de fut nog niet voor. Maar de interesse is wel gewekt.

11 januari 2018

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s