Door het oog van de loper

Wat je ziet is niet de totaliteit van wat er te zien is, je ziet enkel (of hoofdzakelijk) wat er al in je hoofd zat. Je kent dat wel… De dag dat je trots met je nieuwe Porsche de garage uitrijdt zie je ze overal. Nee, slecht voorbeeld. Sorry A, met elk ander automerk zou dat waar zijn, maar niet met een Porsche. Ander voorbeeld… Als je zwanger bent, zie je een wereld vol bolle buiken. Voordien waren ze er niet, nadien verdwijnen ze geleidelijk naar de achtergrond om weer in groten getale de straten te vullen op het ogenblik dat je zelf niet meer in staat bent tot reproductie. De smiechten…

Met lopen is het net zo. Plots lijkt de hele wereld aan het lopen te zijn. Elke ondergrond wordt op veerkracht beoordeeld. Kleding krijgt een mentaal ‘niet-geschikt-om-mee-te-lopen-label. En de eerste gedachte toen ik daarnet bij de kapper mijn nieuwe kapsel zag was: “Dat is makkelijker om mee te gaan lopen.” Bovendien vind ik de ene na de andere uitnodiging voor een loopevenement in mijn virtuele en andere brievenbus. Vandaag was het een aansporing om deel te nemen aan een estafetteloop. 13 categorieën bleken er te zijn, ingedeeld volgens leeftijd:

heren: +110 / +90 / +70 / -70

dames: +110 / +90 / +70 / -70

gemengd: +110 / +90 / +70 / -70

jeugd: -36

Ik snapte er niets van. Was het een estafetteloop in een bejaardentehuis? Een poging om de oudjes sneller het hoekje om te laten gaan? Werd het gesponsord door het plaatselijke uitvaartcentrum? Of was het een uitwisseling van wandelstokken ipv loopstokjes?

Dat een 110 jarige een eigen categorie krijgt, daar kon ik begrip voor opbrengen. Ik zou de heer of dame in kwestie al een prijs geven om een stap uit bed te zetten, laat staan om een estafette te lopen. Maar dat alles tussen 36 en 70 over één kam geschoren werd, dat was toch wat kort door de bocht.

Het kon natuurlijk ook zijn dat die grote groep het lopend moest afleggen terwijl de overige beroep mochten doen op hulpmiddelen: rollators voor de +70, een elektrische rolstoel voor +90 en tenslotte een verrijdbaar bed voor +110.

En toen las ik de kleine lettertjes en werd die estafetteloop plots een heel stuk saaier. De som van de leeftijden… hoe verzinnen ze het?

7 augustus 2015

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s