Op cruise control

“Begin langzaam,” zei hij. “Doe het de eerste weken rustig, forceer je niet.”

Het wordt kinderspel, hoorde ik.

“Schaf een hartslagmeter aan,” zei hij.

Ga eens gezellig snuisteren tussen de loopgadgets, hoorde ik.

“Beginners maken allemaal dezelfde fout,” zei hij, “ze lopen veel te snel, krijgen pijn en keren dan terug naar hun zetel en een zak chips.”

Bewijs me het tegendeel, hoorde ik.

Nee, ik zou niet in die val lopen. Ik was gewaarschuwd, in veelvoud. Ik zou mijn lichaam eerst langzaam laten wennen aan de kilometers en pas daarna aan het tempo. Ik zou mezelf op cruise control zetten -140- en genieten van de zon, het briesje, de kabbelende Gete en het eventuele gezelschap. Like a walk in the park… zo makkelijk zou het zijn.

Maar het was niet makkelijk, het was zelfs verdomd moeilijk om zo te lopen dat dat vermaledijde ding niet begon te piepen.

Te traag. Natuurlijk, ik ben de deur nog aan het dichttrekken! Te traag. Wat dacht je, dat ik meteen uit de startblokken zou schieten? Dunja moet ook nog kunnen volgen hoor. Aha, geen gepiep. Heerlijk toch, dat lopen op zaterdagochtend. Zo rustgevend. Te snel. Wat! Is dit te snel?! Ik ben nog aan het opwarmen. Te snel. Zeg, ik ben geen 80 hoor. Ik kan heus sneller dan dit. Te snel. Ja, ja, het is al goed. Doktersvoorschrift, ik weet het. Aha, dit is het. Stilte. Heerlijk, de bomen, het veld, de koeien. Te snel. Verdorie, als ik nog trager moet ben ik aan het wandelen. Te snel. Straks steken de slakken me zelfs voorbij!

Het lijkt onmogelijk om het juiste piepvrije ritme te vinden. Dunja die wat harder trekt, H die op Seth vloekt, een kleine versnelling, een scherpe bocht,… Alles geeft aanleiding tot gepiep. En de irritatie hierover uiteraard ook.

Ik probeer afleiding te zoeken en bedenk wat ik straks zal schrijven. En dan loopt het pas echt mis. Een leuke titel? Te snel! Een spitsvondige woordspeling? Te snel! Een zin die me spontaan doet glimlachen? Te snel!!!

Een ding is me vandaag wel duidelijk geworden, schrijven doet mijn hart sneller slaan.

22 augustus 2015

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s