Trots, trotser, (t)rotst

“Mama, ben je niet trots op me? Ik heb toch mijn best gedaan op school.”

“Natuurlijk lieverd! Dat heb ik toch al vaak tegen je gezegd.”

“Maar het staat niet op FB.”

Nee, deze vraag is hier niet gesteld. Niet met die woorden. Niet door hen, live. Toch hoor ik ze af en toe, in mijn hoofd, zodra ik FB open.

Het moeten enerverende dagen zijn voor de kinderloze FB-gebruiker, als zelfs ik, die wel over een stel schoolgaande/vakantievierende kinderen beschik telkens met een lichte aarzeling de computer aanzet. Begrijp me niet verkeerd, ik juich elk A-attest met oprecht enthousiasme toe, maar kan me tegelijk niet van de indruk ontdoen dat het gerust iets minder mag. Iets minder ongevraagd het beste, mooiste, leukste uit je leven de anderen door de strot duwen. Want wat met al die ouders waarvan de kinderen –om welke reden dan ook- geen goede punten behaalden? Wat met al die ouders waarvan de kinderen naar onze normen niet succesvol zijn? Hebben zij dan geen reden om trots te zijn?!

Laat ons gewoon het leven van onze kinderen toejuichen, het feit dat ze zijn wie ze zijn. En laat ons dat in de eerste plaats aan die kinderen zelf duidelijk maken. En eventueel aan iemand die er belangstellend naar informeert…

Mocht je toch de onbedwingbare neiging tot mondiaal exhibitionisme voelen opkomen en je je leven online te grabbel wil gooien, doe dat leven dan eer aan door er alles op te zetten. Ook dat b of c attest, de aangebrande quiche, de miezerige tomatenplanten die staan te zieltogen in de serre, de stinkende, aangekoekte vaat op de ochtend na het feest,… Geef ons alles, of geef ons niets.

1 juli 2015

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s