To write or not to write, the sequel

“Eind oktober was het er weer, dat nu-of-nooit-moment: “Ofwel schrijf je nu dat boek, ofwel stop je met erover te zeuren!”

Dat is niet zo vreemd, aangezien die gedachte zowat elke dag door mijn hoofd schiet. Het is dan een van de 50.000 gedachten en er wordt evenveel gevolg aan gegeven als aan de gedachte dat ik dringend het onkruid moet uittrekken of dat de keukenkasten aan vervanging toe zijn, geen dus.”

Zo begon de eerste blogpost op 22 januari. Ondertussen zijn we bijna 11 maanden verder en ik had het net zo goed vandaag kunnen schrijven. In de tuin tiert welig het onkruid, de keukenkasten zijn nog steeds aan vervanging toe en dat boek… dat heeft zichzelf niet geschreven. En ik heb het – vooralsnog – ook niet gedaan.

Maar wat niet is, kan nog komen. Er staan immers nog 36 dagen tussen mij en overwinning of nederlaag. Desnoods bekeer ik me tot het creationisme… als God de wereld kan scheppen in 6 dagen, moet een boek in 36 dagen een makkie zijn.

Mijn grootste probleem het afgelopen jaar was dat ik tevreden was, gelukkig zelfs. Die tevredenheid maakte me lui. “Natuurlijk kom ik bij je zitten liefje, natuurlijk kijk ik mee naar Game of Thrones, natuurlijk ga ik mee uit eten, natuurlijk gaan we een wandeling met de honden maken, een dagje sauna… natuurlijk… met plezier.” Tevredenheid maakte me voorzichtig, behoudsgezind. Het maakte de hoeken rond.

En uiteindelijk maakte tevredenheid me ontevreden. Want gisteren begon een nieuw jaar en vandaag is het alweer bijna voorbij, ineens, vanzelf, geheel onopgemerkt en al die tijd ben ik domweg tevreden geweest, maar al die tijd heb ik niets gedaan. Niet echt. Dus moet het maar eens gedaan zijn met die tevredenheid, gedaan met het geluk. Welkom onrust!

16 december 2014

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s