Moe van het moeten

Picture

Ongevraagd was het op een moment van onoplettendheid weer in mijn leven geslopen, het mokerharde moeten.

Er moest weer zoveel. Om te beginnen… opstaan, elke ochtend, veel te vroeg. Naar bed gaan, elke avond, veel te vroeg. Werken, en het liefst graag of anders niet. Gezond eten, en dat 3 keer per dag, elke dag. Groenten zaaien, het onkruid uittrekken, het huis poetsen, vaten, sporten, er goed uitzien, er beter uitzien, brood bakken, lezen, schrijven, tekenen, dansen, tevreden zijn, blij zijn, gelukkig zijn.

Ik werd er moe van, van al dat moeten.

Tijd dus om het leven weer wat eenvoudiger en luchtiger te maken.

Van moeten naar mogen…

In de eerste plaats betekent dat ironisch genoeg minder lezen. Hoezeer ik ook houd van woorden, ze hebben – bij overdaad – de neiging mijn ontevredenheid te voeden. Wie wel nood heeft aan woorden mag gerust mijn boekenkasten komen plunderen. Ze mogen uitvliegen, het nest uit. En met de boeken ook andere spullen die ooit nuttig leken of dat ook echt waren, maar die nu vooral plaats innemen. Weg met die meuk. Alleen al dat voornemen geeft me meer ruimte. Straks in huis, nu al in mijn hoofd – ruimte die mijn personages mogen innemen.

5 mei 2014

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s