Speech nodig?

“Wil jij dat even schrijven? Jij kan dat zo goed!”

Welke woordminnende sterveling kan aan een dergelijke egostrelende vraag weerstaan?!

Het is zo verleidelijk hier op in te gaan, maar … voor je het weet lever je slechts woorden aan van vreugde en verwelkoming voor geboortes, woorden van troost en afscheid bij begrafenissen, ben je ghostwriter voor de sint en “the best man” en ben je spreekbuis voor je familie en vrienden. En al die tijd blijft je boek liggen waar het lag, op een stoffig plankje in je temporale kwabben.

Het heeft natuurlijk iets om een lach en een traan te onttrekken aan toehoorders, om een instant reactie te krijgen. Het is zo makkelijk, de thuiswedstrijd voor schrijvers. Je bespeelt vertrouwde snaren. Het is een spurtje gevolgd door het applaus.

En een roman, dat is in het beste geval een marathon, maar veel vaker lijkt het op een vierdubbele triatlon.
Ik ben altijd meer een spurter geweest…
Dus kom je er zelf niet aan toe? Aan het schrijven van die belangrijke speech, die bijzondere, openhartige brief of dat persoonlijke blog? Vraag het gewoon. Het podium is straks voor jou! Maar vraag het de komende maanden even niet aan mij – tenzij je er veel geld voor wil geven – want mijn psychopaat verdient al mijn aandacht. En nee zeggen, daar ben ik niet goed in. Vooral niet als men vraagt: “Wil jij dat even schrijven? Jij kan dat zo goed!”

15 april 2014

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s