To write or not to write

Eind oktober was het er weer, dat nu-of-nooit-moment: “Ofwel schrijf je nu dat boek, ofwel stop je met erover te zeuren!”

Dat is niet zo vreemd, aangezien die gedachte zowat elke dag door mijn hoofd schiet. Het is dan een van de 50.000 gedachten en er wordt evenveel gevolg aan gegeven als aan de gedachte dat ik dringend het onkruid moet uittrekken of dat de keukenkasten aan vervanging toe zijn, geen dus. Maar eind oktober is het toch anders. Mijn verjaardag is dan net achter de rug en dat is natuurlijk het moment bij uitstek om terug te blikken op een levensjaar waarin al dan niet dromen werden verwezenlijkt of doelen werden bereikt. Bovendien komt november er dan aan, de maand waarin duizenden woordkunstenaars in nanowrimoland de uitdaging aangaan om op 30 dagen een boek te schrijven.

November kwam en november ging, maar het boek werd niet geschreven. Ik had natuurlijk bijzonder goede redenen om het niet te doen, al moet ik nu diep graven om ze nog terug te vinden. Teveel werk op mijn werk? Te druk met onze nieuwe pup? Teveel boeken die ik eerst wou lezen? Of gewoon te weinig discipline?

December dan maar. Maar in december volgen verjaardagen, sinterklaas, kerst en nieuwjaar elkaar in zo’n sneltreinvaart op dat er nauwelijks tijd is om tussen het inpakken van pakjes, koken, toasten en uitpakken van pakjes door nog een woord op papier te zetten. Zelfs met “De beste wensen voor het nieuwe jaar” was ik rijkelijk laat.

Ook dat was niets nieuws. Uitstellen… ik ben er geweldig goed in.

Been there, done that, got the T-shirt.

En toch… elke dag die ik woordeloos liet wegglippen, vergrootte de leegte, de teleurstelling.

Als kleuter zei ik het al: “Ik word later schrijver.” en ondertussen heb ik wel geschreven, fictie en non-fictie, betaald en onbetaald, voor kinderen en voor volwassenen. Toch heb ik niet het gevoel dat ik gedaan heb wat ik hoorde te doen, mijn stem laten horen, op papier.

Omdat het me aan discipline ontbreekt als ik moet werken zonder deadline, heb ik er mezelf kunstmatig eentje opgelegd: over 365 dagen moet het klaar zijn. Maar een datum in de verre toekomst volstaat niet, er is controle nodig. En daar gaan jullie mij bij helpen – wie jullie ook mogen zijn. Jullie zijn mijn wortel en mijn stok.

22 januari 2014

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s